Kış Cacığı

28-01-2022 10:33
Kış Cacığı
Kış Cacığı
 
 

Güzel dostlar,

 

Tariflerde kış cacığı yazıyorum size köftelerin musakkaların yanına. Dostlar soruyordu nasıl yapıyorsun diye; çok soru gelince ben de toptan yazmak istedim.

 

Efenim koca koca diyetisyenlerin, ünlü aşçıların, lütfedip de arada sırada tarif paylaşan doktorların, ne icat çıkarsam diye kıvranan sosyal medyacıların mevsimi olmayan sebzeleri meyveleri kullanarak tarif yapmasına İFRİTTTTTT oluyorum. Yerli malı haftasında mangalda kül bırakmayan, milli bayramlarda ve anma günlerinde "izindeyiz, bu ülke bizimdir" edebiyatı yapan ve/ya aman efenim "sağlık için şunu yapın, bunu için, bu özel tarifi yemeden güne başlayamıyorum, tok tutan hede hödö, çok zayıflatıyor" cümleleri ile çoğunlukla delirtiyorlar beni. Salatalığın, domatesin, biberin zamanı değil ablalarım abilerim. Kışın ortasındayız. O tık için beğeni için etkileşim için hunharca kullandığınız turfanda malzemeler aşırı ama aşırı ithal girdi ile seralarda üretiliyor, binlerce kilometre yoldan büyük şehirlere geliyor ve bir çoğunuz için en en önemlisi besin değerleri mevsimindeki hallerine göre daha düşük. Kullanmayalım lütfen rica ediyorum, sapık gibi yorumlara filan yazıyorum. Sonra engelleniyorum.

 

Halbuki çözüm basit elimizdeki malzemeye odaklanmak gerek. Domates mi yok o zaman yazdan rendesi, salçası var. Biber mi yok yazdan derin dondurucuya kaldırılmışı var, menemen harcı var. Salatalık mı yok cacığa koymaya e brokoli sapları ne güne duruyor:)

 

Cacık dediğiniz zaten biraz sızma zeytinyağı, tuz ve tercihen sarımsak ile güzelleştirilmiş yoğurt esasında. İçine salatalık yerine brokoli sapı konunca muazzam bir lezzet kayması olmuyor. 2 nokta var dikkat edilecek sadece:

 

1- Brokolinin çiçekleri değil sapları rendelenecek. Küçük doğranmayacak, rendelenecek.

2- Mutlaka dereotu eklenip brokoli lezzeti maskelenerek olası "Brokoli var bundaaaaağğ"cılar bertaraf edilecek.

 

Miktarlar her zamanki gibi aynı. Tercihim bir kase (süzme) yoğurda, 1-2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 2 yemek kaşığı dereotu, birazcık tuz ve 2 büyük brokoli ağacının sadece sapları.

 

Lütfen cacığın bu haline de bir şans verin. Sonuçları bana yazın tamam mı:)

 

Çok güzel bir gün diliyorum hepinize. 

 
Sevgi ve muhabbetle,
 
Tuğba Bayburtluoğlu
Gıda Müh, Yazar
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.