Hızlı sabahların, doyurucu beslenmelerin, uzun araba seyahatlerindeki kahvaltıların ve hatta küçüklükte plaj-park mamalarımızın olmazsa olmazıdır bizim için pankek.
Sebebi basit: Çocuğunun bayıla bayıla yediği ve tercih ettiği bir lezzette hem lor, hem yumurta hem de meyve-sebze yedireceksin. Her şey dahil ve vicdan sızlatmayan bir güzellik. Bir anne-babanın en rüyalarını süsleyen kahvaltı değil de ne:)
Tabi biz ebeveynlerin böyle hayaller kurduğundan büyük gıda firmalarının da haberi var. Pankek arası kremamsı bir şey koyup "süt dilimi" gibi çok vurucu bir isim ile pazarlıyorlar. Halbuki içeriğine baktığınızda ilaç prospektüsünden farkı yok. Aroma var, palm yağı var, şekerin çeşit çeşidi var ve en bombası hangisi biliyor musunuz? Nemli kalmasını sağlayacak gliserol bile var. Diğer ismi de gliserindir ve kısa bir internet aramasında görebileceğiniz gibi bu madde tıkanmış kulakların açılması için genellikle ecza dolabımızda bulunur. Ha bi de diyabetliler için tariflerde tatlandırıcı olarak da kullanılıyor ama benim çocuğumun süt diliminde ben neden gliserol var neden yedirmek isteyeyim ki bu kimyasalı?
Katkısız Süt Dilimi - Pankek (4 adet süt dilimi ya da 8 adet pankek için)
- 2 orta boy organik yumurta
- 1-1,5 yemek kaşığı tam yağlı lor peyniri
- 2 yemek kaşığı havuçlu pankek karışımı
- Tatlı seviyorsanız 1 tatlı kaşığı elma özü (bal ya da pekmez pişmesin diye burda değiller)
- 1 tatlı kaşığı yeşil ya da mor sebze tozu
- Tavayı yağlamak için azıcık sızma zeytinyağı
- Araya sürmek için organik labne ve/ya mor çilokata
Tüm malzemeyi ister el robotundan ister çatalla ezerek pankek hamurunu hazırlayın.( Bu arada krep hamuru ayran kıvamında olurken pankek hamuru daha tok daha kalın aşağı yukarı bal-boza kıvamında bir hamurdur.) Tercihinize göre yanmaz tavanızı önce yüksek ateşte iyice ısıtın ve sonra yağ ile silerek hamuru koyarak altlı üstlü pişirin. Bu miktarlardan 8 adet pankek çıkması garanti ve araya süreceğiniz labne ya da mor çilokata ile süt dilimi yapmak ve hatta masada bıdılığınız ile beraber yapmak içten bile değil.
Lütfen deneyin ve sonuçları bizimle paylaşın canlarım. Katkısız, kimyasalsız afiyetler hepimize...
Tuğba Bayburtluoğlu / Uzm. Gıda Müh., Yazar