1- Salça ve soslar çünkü eskinin koruması tuz idi ama hala iyotsuz ve kontrolsüz tuz kullanımı var. Aldığınız tuzlu salçanın gerçek tuz oranı sandığınızdan çok çok daha fazla.
2- Peynir ne kadar çok sert ve olgunlaşmış ise o kadar çok tuz içerir genellikle. Beyaz peyniri salamura suyundan çıkartıp temiz suya koyarsanız tuz miktarı azalacaktır. Kaşar, parmesan gibi peynirlere de tuz açısından dikkatli tüketmekte fayda var.
3- Turşuyu evde kendiniz yapmıyorsanız ya da pastörize OLMAYAN turşu satın alıyorsanız anlamı olan bir gıda. Yoksa marketteki pastörize turşular tuz deposu sadece.
4- Zeytin başta olmak üzere her türlü salamura da çok tuz vardır. Bizim yediğimiz zeytin dünyanın geri kalanına göre esasında zeytin turşusu bile denebilir.
5- Hazır köfteler, dönerler, mantılar, börekler vb hepsi daha lezzetli olsun diye hem tuz hem de lezzet arttırıcı yine tuz gibi işlenen katkılar içerebilirler.
6- Kavurma dahil her türlü şarküteri ürünü tuz içerir. Organikler bile. Tercihiniz az yağlı ve tuzlu kavurma ile kimyasalsız sucuk olsun. Kürlenmiş, kuru etler, fümeler hem tuz hem de dumansı lezzet veren kanserojenler içeriyor aman dikkat.
7- Şalgam ve ayran vb tuzlu içecekler de gizli tuz içerirler. Şalgam özellikle artık ambalajlı bulanabildiği için ne kadar çok tuz içerdiklerini göreceksiniz.
8- Baharatlarda tuz olduğu pek bilinmez. Özellikle pul biber, ayçiçek yağı ve tuz ile hemhal edilir ki hem parlak gözüksün hem okside olmasın – küflenmesin. Birçok tansiyon hastası tuzdan kaçarken etiket okumadan ya da dökme aldığı baharatlar sebebiyle bir türlü doktorlarının istediği korumayı yapamazlar kendilerine.
9- Konserve yemekler adları üzerinde yemek oldukları için tuz içerirler ve bazen de çok içerirler.
10- Salata sosları dayansın ve lezzetli olsun diye hem tuz hem de katkı maddeleri üzerinden gizli tuz içerirler. Büyük gıda firmalarının derdi sizin kalp sağlığınız değildir, aldığınız ürünün tekrar tekrar tekrar almanızı sağlamaktır.
11- Hızlı gıdalar yani fast foodlar da yine lezzetli olmaları ve bozulmamaları için çok tuz içerirler. Marketten alıp evde yaptığınız donuk halleri de ne yazık ki.
12- Ekmek, poğaça, lavaş çeşitlerinin etiketlerini okuduğunuzda ne kadar çok tuz içerdiklerini göreceksiniz. Tuzsuz ekmeğin tadı nasıl hemen anlarsınız çünkü.
13- Maden suyu, soda gibi içecekler doğal da olsalar topraktan gelen mineral ve tuzları taşırlar. Bu yüzden özellikle tuz tüketimine dikkat etmesi gerekenlerin kontrollü bir şekilde tüketmeleri gerekir.
14- Tuzlamalar bizde pek yok ama balık gibi çabuk bozulan ürünlerde kullanılıyorlar.
15- Tuzlu tereyağları ve margarinler de yine hem lezzet hem de uzun süre dayanması için tuzlanabilir.
16- Çeşniler özellikle listenin sonunda çünkü bilmeden çok saygı duyduğumuz büyüklerimizin, şeflerin de reklamlarında oynadığı çeşnilerde ne yazık ki baharat ve sebzeden çok tuz, aroma ve nişasta ile lezzet patlatan monosodyumglutamat vb içerirler. Siz esasında sebze ve baharat karışımına değil ağırlıklı tuza para vermişsinizdir esasında.
Tuza dikkat etmek hepimiz için önemli, hele ailede minikler, hamileler, lohusalar ve kalp-tansiyon-damar hastası varsa. Mutlaka ama mutlaka etiket okuyun, ürünlerde besin değeri tablosundaki tuz bölümüne bakın.