1) Lavabo ve gideri mutfaktaki en en kirli noktadır. Hatta çöp kutusundan (ve bir çalışmaya göre tuvaletten bile) daha bile kirli olabilir çünkü kesinlikle çok kullanılan ve çok ıslak bir nokta mutfağımızda. Bulaşık bırakmamaya çalışmak ve her gün fiziksel ve hijyenik temizliğini yapmak önemli. Haftada bir gibi de en geç musluk kenarlarına filan detaylı girişmek en güzeli. Ah bir de çöp öğütücü varsa ona mutlaka dikkat.
2) Buzdolabının tabii ki içi (özellikle sebzelik ve yumurtalık bölümleri) ve bir de pek unutulur ama arkası. Buzdolabını çekerek senede iki kez arkayı almanız, buzdolabınızın modeline göre boruların arasına bir elektrikli süpürge tutmanız iyi olacaktır.
3) Bulaşık makinesi ne kadar temizse o kadar temiz yemek yiyorsunuz demektir. Ben şahsen sadece organik bulaşık deterjanı kullanıyorum hem elde hem makinede. Her hafta filtresini de mutlaka temizlemeye çalışıyorum. Özellikle suyu kireçli olan bölgelerde yaşayanlar (Türkiye'nin çoğunluğu ne yazık ki) tuzu eksik etmesinler. Ayda bir mutfakta kullandığınız limonların kabukları ile yarım çay bardağı sirkeyi makinanın tabanına döküp ve ayrıca deterjan gözüne limon tuzu koyarak makinanızı en uzun programda boş çalıştırın. Böylece hem makinanız temizlenecek hem de kir pas gidecek, mis gibi kokacak.
4) Davlumbaz filtreleri düzenli aralıklarla sıcak suda yağ çözücülerle temizlenmeli çünkü yağ da buharlaşır ve bu filtrelerde birikerek hem toz tutar hem de arada sıcak etkisi ile tekrar damlayabilir.
5) Çöp kutuları düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Her seferinde temiz çöp poşeti koysanız bile.
6) Poşet demişken çöp için kullanılacaklarla daha temiz olanları ayrı saklayın. Özellikle tekrar tekrar kullanılacak alışveriş çantalarında et gibi suyu akabilecek riskli ürünleri taşımayın ya da sonrasında çok güzel dezenfekte edin.
7) Her türlü kapı dolap vb. kolu, armatür düzenli olarak temizlenmeli çünkü ellerimiz buraya çok sık gidiyor.
8) Ocak ve tezgah arkası duvarlar biliyorsunuz ki sıçramalardan dolayı çabuk kirlenirler ve toz tutma riskleri vardır.
9) Dolap üstleri ve kullanılmayan dolapların içlerini de belirli aralıklarla elden geçirmek hem temizlik için iyi hem de tarihi yaklaşmış olabilecek nispeten daha dayanıklı olan gıdaları ortaya çıkarmanızı sağlayacak. İnsanız unutabiliyoruz, ama kontrol iyidir.
10) Kedi, köpek yemek ve su kapları ile bitki saksıları da kirlilik kaynağı olabilir. Dökülmeleri, saçılmaları söz konusu. Bu yüzden düzenli kontrol en sağlamı.