Çocukların büyümesini destekleyecek gıdalar ve zayıflamaya yardımcı yemekler dediğimizde hepimiz bir kulak kabartıyoruz değil mi? Kimin ilgisini çekmez ki tüm aileyi sağlıkla besleyecek güzeller.
Evet evet proteinlerden bahsediyorum:)
İster ilk akla gelen hayvansal proteinler olsun ister bitkisel proteinler olsun sizin için fikir de içeren çok faydalı bir liste yaptım. Hücre oluşumunu, kasların büyümesini destekleyen ve aynı zamanda yoğun yapısı ile tok tutan proteinler her gün mutlaka beslenmemizde olmalı.
Buyrun protein şampiyonu gıdalara:
1- Tabi ki YUMURTA en başta. Hem ucuz hem de protein şampiyonlarının şampiyonu. Benim tercihim her zaman organik olan. Hem fiyatı çok yüksek değil, hem lezzeti çok daha güzel (balık yemi kullanılmadığından koku filan gelmiyor saçma saçma:) ve ayrıca da organik olduğu için çevreye daha saygılı. Sitede onlarca yumurtalı ürün eklememizin, bol bol yumurta kullanabileceğiniz pankekti, krepti, köfte harcıydı diye anlatmamızın sebebi bu. Krep bahane yumurta şahane şekerim çünkü o yumurta yenmeli.
2- PEYNİRin her çeşidi protein listesinde. Esasında sütü de protein listesine sokan çok ama biliyorsunuz ülkemizde laktoz intoleransı yani sütü sindirememe çok yaygın. Bu yüzden sütten çok süt ürünlerini özellikle de 7 kg sütten üretilen bir kilo sert peyniri ya da 11 kg sütten üretilen kaşar peynirini baş tacı ediyorum. Bu sene isteğiniz üzerine peynir satışını kapatmadık sitede bu yüzden; tabi önlemleri de arttırdık. Sizi Trakya lezzetlerinden mahrum edemezmişiz öyle dediniz:)
3- BADEM hiç beklemediğiniz bir protein şampiyonu ama listede var. Boşuna kas yapar ve ayrıca boy uzatır diye yırtmıyorum kendimi çünkü kalorisine göre çok daha fazla protein içeriyor diğer ağaç yemişlerine göre. Benim tercihim un hali, her keke, pankek böylece ekleyebiliyorum. Tatlış kardeşi YER FISTIĞI da listemizde tabi ki çünkü protein kadar E vitamini de içerir. Bu iki güzel aynı zamanda yağlı oldukları için kontrollü tüketilmeli aman diyim.)
4- TAVUK ve HİNDİ GÖĞSÜ de özellikle kümes hayvanlarının etleri içinde yağ yerine yüksek protein içeren tontişler. İster yemeğe katın, ister haşlamasını pilava ekleyin (ki bunu da özellikle yaptık biliyorsunuz:) belki biraz salça ve sebze çeşnisi ile tavada çevirin ama yeter ki haftada en az 1-2 olsun sofranızda. Benim tercihim organik ve yerel üretilen tavuklar ki üretim için de sadece bunları alıyoruz.
5- YULAF bu listede de karşımıza çıkıyor çünkü çok yüksek oranda bağışıklık destekleyen beta-glukan içermesinin dışında magnezyum ve tiamin (B1 vit) gibi besin değerlerinin dışında çok çok iyi lif de içererek bağırsakları çalıştırıyor. İlla tatsız tutsuz lapasını yemek zorunda değilsiniz, 1 yumurta 2-3 kaşık kaşar rendesi ve 1 kaşık sebze çeşnisi ile 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesini karıştırıp yapıverin bir tost makinasında görün ne kadar güzel oluyor protein şampiyonu yulaf tostu:)
6- YOĞURT ve KEFİR ne zaman listede yer alacak diye gözleriniz aradı değil mi? Tamam tamam koydum 6 numaraya :)) Benim her gün hem kendi hem kızın beslenmesine mutlaka eklediğim iki kardeş bunlar. Kesinlikle marketteki hazır şekerli masusçuktan meyveli halleri değil tabi ki. Eğer yapabiliyorsam kendim ya da vaktim yoksa organik yoğurt ya da süzme yoğurt. Kendim süzeceksem de suyunu mutlaka içerim, B vitamini deposu çünkü o su:) Kefir de minik minik yudum yudum şifa niyetine sabahları 1 minik çay bardağı bile yetiyor bana. Hadi en en en olmadı ayran mutlak içiyoruz ana kız. Özellikle dışarı yemeğe vb gittiğimizde kola, soğuk çay filan içmek ve içirmektense ayran en büyük kurtarıcımız. Demir eksikliği yoksa etle beraber de tüketilebilir bu güzeller bu arada onu da belirteyim.
7- YAĞSIZ ET de bilindiği gibi çok güzel bir protein kaynağı. Burada yağ kaloriyi arttırmanın dışında hayvansal yağ olduğu için de daha doğrusu yağ olduğu için kontrollü gitmeli ondan özellikle yağsız et deniyor. Miniklerimiz için çok daha temiz bir alternatif olan kuzunun haşlamasını bu yüzden yaptık. Dikkat et suyu da yemekleri güzelleştirir ama bu listede yok çünkü etsiz et suyunun besin değeri o kadar yüksek değil. Bu yüzden Türkiye'de tek olarak kuzu ilik ve kemik suyumuzda aynı zamanda kuzu eti de var canlarım. Diyorum ya bizde her şeyin bir sebebi var.)
8- BROKOLİ bu listeye nasıl girdi derseniz kalorisine göre en fazla protein içeren yeşillerden olduğu için derim efem:) Yukarıda mini tarifini verdiğim yulaf tostuna 1 minik ağaççık rendeleyin mesela. Ya da öyle fark edilir derseniz bizim 3'lü yeşil güzelimize bakabilirsiniz.
9- TON BALIĞI başta olmak üzere tüm balıklar tabi ki listede. Hem kalorileri düşük hem de protein şampiyonu çünkü balıklar. Neden özellikle ton balığı diyorum ama çünkü konservesi bozulma riski olmadan en uzun süre güvenle saklayabileceğiniz hali. Haftada 2 balık diyor sağlıkçılar biliyorsunuz. Ton balığı makarna ile de çok güzel gidiyor içine biraz yeşillik, minik diş soğan, sarımsak ve belki de azıcık mayonez ile dip sos da olabiliyor. Civa derdi olmadan tertemiz halleri bu yüzden sitemizde.
10- MERCİMEK demeden bir protein şampiyonu listesi olamaz tabi ki. Yemeği, çorbası, köftesi, böreği ve hatta mücveri için tarifler paylaşıyorum devamlı sizinle çünkü hem protein hem lif demek mercimek - hem de ne renk olursa olsun:)
11- KABAK ÇEKİRDEĞİ de bu listede. Şaşırmayın çünkü çekirdekler içerisinde kalorisine göre en fazla protein içeren güzellik. Hem de demir, magnezyum ve bağışıklığı destekleyen çinko da içeriyor. Siteye bu yüzden ekledik yani sırf şekilli şukullu çorba fotoğraflarına süs olsun diye değil. Ama siz süs de yapabilirsiniz benden laf çıkmaz:)
12- KARİDES de bir başka protein şampiyonu canlarım. Bu yüzden yemek listemizde karides güvece 2-3 haftada bir yer veriyoruz. Bol sebzeli halini yapın çok kolay piştiğini göreceksiniz. Hele bi de üzerine biraz kaşar peyniri ile tey tey tey.
Protein şampiyonu ürünlerimizle her zaman ama her zaman yanınızdayız. Bağlantılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Protein için özel kategori yaptık onun da bağlantısını buraya bırakıyorum bakmak isterseniz.
Peynir ve peynir içeren çeşitlerimiz burada...
Badem ve Badem Unu burada...
Et Haşlama çeşitlerimiz burada...
Yulaf Unu ve Yulaf Ezmesi burada...
Maya çeşitlerimiz burada...
Hayvansal ürünlerimiz burada...
3'lü Yeşil güzelimiz burada...
Balık konserve çeşitleri burada...
Mercimek ve mercimek içeren çeşitlerimiz burada...